onsdag, mars 8

Båtregister och båtkörkort - självmål av sossarna

Förslaget om ett nytt båtregister och båtkörkort kommer att väcka starkt motstånd från båtägarna. Att föreslå detta ett valår - det blir politiskt självmord. Sossarna har kalkulerat fel, fler röster kommer att förloras än vinnas med förslaget. De avundsjuka och de som älskar höga skatter och kontroll röstar redan på något av vänsterpartierna. Dags för statsbyråkrat Messing och godsägare Persson att stiga ur taxin och ge sig ut på sjön. Myten om de rika direktörernas lyxbåtar stämmer inte. Men förslaget kommer begravas (tillfälligt) när detta går upp för sosseledningen.

Registret har flera syften.
1. Öka statens kontroll
2. Komma åt skattesmitare
3. Och det viktigaste - senare införa en båtskatt

Underlätta för polisen att hitta stulna båtar? Glöm det - polisen har inte tid med sådana "småbrott".

Det finns 1,3 miljoner fritidsbåtar i Sverige, Av dessa är bara ca 1% båtar över 10 meter. Även om vi räknar bort 60% småbåtar som slipper registret och kommande skatt så blir det ändå ca 500.000 båtar som berörs. En stor del av ägarna är låginkomsttagare. Politikerna letar desperat efter nya skatter, vi måste ju försörja alla icke-arbetande. Världens högsta skatter ska bli ännu högre, det har ju Persson lovat.

Ett båtkörkort blir ytterligare en börda för den hårt skattetyngda befolkningen. Ett vanligt (bil)körkort är idag så dyrt att många inte har råd att ta det. Vägverket öser på med nya bestämmelser och pålagor. Körkortet har blivit en klassfråga. Det blir samma sak med båtkörkortet.

Problemet på sjön (precis som på vägarna) är det finns en mycket liten grupp som saknar omdöme. De kör för fort, ibland onyktra, i snabba båtar och ett båtkörkort leder inte till bättre omdöme.

Alliansen ska nog inte hoppas för mycket på detta förslag, det kommer som sagt nog att läggas på is (tillfälligt). Men ett klargörande från de övriga partier var de står i frågan är önskvärd. Kan man lita på Moderaterna numera!?

1 Comments:

At 28 juli, 2009 14:23, Anonymous Båtkörkort said...

Jag håller inte med. Det behövs ett båtkörkort för att hålla en viss rimlig kunskapsnivå på sjön.

 

Skicka en kommentar

<< Home