måndag, februari 27

Myten om fet mat

En av de stora myterna är att genom att undvika fet mat minskar du risken för hjärtsjukdomar och cancer. Myten är i själva verket en hyptotes som baseras på indirekta bevis.

Statens folkhälsoinstitut har ett antal program för hur vi ska leva sundare, äta mindre fett, äta mer grönsaker, frukt och fullkornsbröd. Vad detta statliga institut håller på med kan man ibland fråga sig, t.ex.
"Hemmaboende äldre bör få förebyggande hembesök med bl.a. rådgivning om lämplig mat... och Hälsosamtal om barnets och familjens matvanor bör rutinmässigt genomföras som en del av tandhälsokontrollerna, se här (pdf-fil). Jaha, och vad ska då hända med de föräldrar som ätit för mycket fett och där barnen fått lördagsgodis överstigande den statliga normkvoten? En extra fett- och godisskatt kanske? Lämpligtvis uttagen på samma sätt som trängselavgifterna - du är skyldig tills du bevisat din oskuld. Först registreras alla köp i butiken och du överstigit din kvot så dras skatten automatiskt eller du kan betala den på Pressbyrån.

Nu till saken. Många nya (och gamla) vetenskapliga studier visar att det inte finns något samband mellan att äta mycket fett och ökad risk för hjärt- och cancersjukdomar. Myten börjar ramla ihop då fler och fler vetenskapliga studier inte hittar det samband som folkhälsoinstitutet predikar. Låg fett kost reducerar inte risken för cancer och hjärtsjukdomar enligt en av de största studierna som gjorts (JAMA), se här. Omega-3 syror reducerar inte risken för cancer, se här.
En av de stora studierna har gjorts i Malmö och slutsatsen var "With the exception of cancer mortality for women, individuals receiving more than 30% of their total daily energy from fat and more than 10% from saturated fat, did not have increased mortality. Current dietary guidelines concerning fat intake are thus generally not supported by our observational results."

Vetenskapen kommer fram till nya resultat och om man då inte ändrar på kostråden är det propaganda. Även om hypotesen är vacker är ändå "fula" fakta att föredra enligt John Luik som skriver om detta ämne i en artikel på TCS Daily.

Men en sak har nog Statens Folkhälsoinstitut rätt om - motion är nyttigt.