torsdag, januari 5

Solbad - död eller bot?

Ingen kan ha undgått råden att undvika att vara i solen. Man kan få hudcancer och det stämmer säkert. Apoteket går så långt att ge rådet "Sola inte om du är under 18 år" samt "Begränsa antalet gånger per år. Håller du dig inom tio gånger per år är risken...", se här.

Men modern forskning visar på nyttan av att sola. Det är vår främsta D-vitaminkälla och just D-vitamin är viktig för att förhindra uppkomst av flera cancersjukdomar bl.a. prostatacancer och bröstcancer samt andra sjukdomar t.ex. multipel skleros och schizofreni. Det finns forskare som även ifrågasätter nyttan av den s.k. Medelhavsdieten som består av mycket fisk, frukt, grönsaker och olivolja. Påståendet har varit att det ger lägre cancerrisk och mindre risk för hjärtsjukdomar. Att folk vid Medelhavet får cancer och hjärtsjukdomar mer sällan är lätt att belägga, svårare är att förstå vad detta beror på. En teori är att solen och D-vitamin spelar en avgörande roll tillsammans med livsstilen, se här.

En sund diet, motion, undvika råkning och måttligt intag av alkohol är råd som verkar stå sig. Men att helt undvika solen är ett ifrågasatt råd. Lagom är bäst.