onsdag, januari 25

Kontrollera informationen och därmed folket

Varje diktatur vet hur viktigt det är att kontrollera informationen. För att kontrollera folket och göra dem till trogna alternativt tysta undersåtar måste du som diktator lyckas med detta. Även demokratier som Sverige börjar nu anamma diktaturernas metoder. Frågan är om Sverige är en demokrati längre om Thomas Bodströms alla förslag genomförs?

Varför driver Bodström detta så hårt? Varför vill han kontrollera din e-post, SMS och dina telefonsamtal? Det råder ingen tvekan om att ledningen för sossarna står bakom detta. Det officiella motivet är att det behövs för att bekämpa terrorism och grov brottslighet. Den dolda agendan är att det gäller att säkra makten för sossarna. Persson och Bodström m.fl. är inte dumma. De vet att genom att få kontrollen över Internet ökar deras chanser att ha kvar makten. De borgerliga, som knappast är värd namnet opposition, jamsar med. De är nöjda med att sitta just i opposition och få del av nomenklaturans ekonomiska frukter och privilegier.

Press, radio och TV kontrolleras till största delen av staten. Talet om "fri television" är som "krig är fred" (Orwell 1984). TV4 är beroende av sändningstillstånd och mycket måna om att vara staten till lags. Pressen är till del beroende av presstöd från staten.

Vill vi ha ett samhälle där staten kontrollerar det mesta? Läs Orwells 1984 - den är aktuellare än någonsin. I Bodströms värld ska även oskyldiga kontrolleras. Den som är "oskyldig" har inget att frukta. Tror du på det? Vem definierar vem som är oskyldig när staten vet det mesta om dig?

Internet växte fram från ARPANET. Att det blivit en så stor framgång beror till stor del att det varit gratis att använda. Visserligen betalar du får att ansluta dig och få bandbredd men sen kostar det inget. På 80-talet förbjöd amerikanska FCC (närmast motsvarande PTS i Sverige) operatörerna att lägga avgifter på Internettrafik. Detta beslut som fattades under Reagan-epoken var utan tvekan ett av de viktigaste för att gynna Internets framgång.

Internet medför att du som medborgare kan välja vilket information du tar del av. Om du går utanför landets gränser får du information som strider mot den svenska politiskt korrekta informationen. Du kan se webb-TV, läsa tidningar och bloggar från hela världen. Internet är diktatorernas fasa och det betyder enormt mycket för folk i förtryckta länder. Hur många svenskar blev överraskade av att Bush vann presidentvalet 2004? SVT hade ju redan dömt ut honom i det ena vinklade reportaget efter det andra. För de som gick utanför Sverige och hämtade information var det ingen överraskning.

Nu sker en massattack mot informationsfriheten ledd av Thomas Bodström. Tyvärr hakar många borgerliga politiker på detta tåg. Du som privatperson ska kontrolleras och övervakas så du inte gör något dumt. Redan censureras barnporrsajter vilket i första anblicken kan verka lovvärt. Skyddet går dock lätt att gå runt för den som vill. Nästa steg blir att utöka detta skydd till sajter som främjar prostitution (som är tillåtet i t.ex. Danmark, Tyskland, Holland, öststater). Sedan kommer censuren att utökas med obehagliga politiska partier och grupperingar. Vissa annonser kan också förbjudas o.s.v.

Att läsa vår e-post och SMS, lagra var människor befinner sig när de ringer är ett stort integritetsingrepp. Polisen läcker redan som ett såll och när de får tillgång till all denna information kommer det att missbrukas. Steget till att sätta in statliga kameror i hemmen för att övervaka dig kan idag tyckas långt och absurt men om detta får fortsätta kommer någon maktpolitiker att föreslå detta. Tänk så många fall av barnmisshandel, hustrumisshandel och våldtäkter som skulle kunna förhindras/upptäckas om Storebror staten hade detta redskap. Den som är "oskyldig" har inget att frukta. Bodström "lovar" att bara misstänkta övervakas. Var det inte partikamraten Billström som lovade det inte skulle bli några biltullar?

Att avskaffa kontanter är också ett grepp som frihetsberövarna på allvar föreslår. Tänk om alla dina betalningar kan kontrolleras av staten och skattemyndigheterna. Trängselskattens kameror kommer naturligtvis att användas för alla möjliga saker. Tänk om skattemyndigheterna kan kontrollera att bilresan verkligen ägt rum när du yrkar avdrag? Får trängselskatten vara kvar är detta bara en tidsfråga. Obligatoriskt alkolås på bilar, svarta lådor i alla bilar, mer kameror för att övervaka hastigheten - just nu haglar förslagen som alla kommer att bli ett ingrepp i din frihet.

Brott mot staten är en allvarlig sak både i Orwells värld och i Sverige. Villainbrott och bilstölder misslyckas polisen nästan alltid att klara upp. Men vad ska man förvänta sig när Laila Freiwalls i intervju 1968 sa:

"Till exempel sådana pojkar som åker ut och in i ungdomsvårdsskolor. Aldrig någonsin kan de köpa sin egen bil. Att de tar en bil som står på gatan, det tycker jag är fullkomligt självklart." (Taget från henrik-alexandersson.se).

DNA-prover, som togs av nyfödda och som uttryckligen sades ENDAST vara för forskningsändamål, har lämnats ut till polisen. Vem litar på staten/myndigheter efter detta?

Att misstänkta avlyssnas efter domstolsbeslut är en acceptabel nivå, någon måste också övervaka övervakarna. Att övervaka alla leder till ett samhälle som vi inte vill ha. Denna fråga är ingen höger - vänster fråga. Alf Svensson (kd) är en av de stora förespråkarna för mer kontroll. USA och Storbrittanien är också länder som avlyssnar/kontrollerar information. I USA pågår åtminstone debatten om vad staten ska få avlyssna och vem. I Sverige är det tyst i riksdagen.

1 Comments:

At 21 maj, 2009 19:02, Anonymous Anonym said...

Håller med till fullo. Detta är utan tvekan den viktigaste frågan med tanke på vilket Sverige vi vill ha i framtiden.
Ju mer man intresserar sig för ämnet desto tydligare och mer skrämmande blir det då man inser hur vinklad information som går fram till folket är.
Det var länge sedan vi hade rätt sorts "folkstyre" i Sverige.

/Jonas Björkqvist, Göteborg

 

Skicka en kommentar

<< Home