tisdag, augusti 9

Moderaterna på minerad mark

Moderaternas taktik att i fråga efter fråga efterapa socialdemokraterna kommer att straffa sig. Precis som Hillary Clinton har man läst de politiska teorierna hur man vinner val och köper väljare. Kortsiktigt ger det positiva utslag i opinionsmätningarna, långsiktigt gräver moderaterna sin grav. Orsak? Det finns tre alternativ:

1. Moderaterna har i hjärtat blivit socialdemokrater och försöker nu utnyttja regeringen Perssons trötthet. Detta försökte borgarna med efter segern 1976 och det straffade sig. Socialdemokraterna är trots allt bättre socialdemokrater än moderaterna. De gamla moderata väljarna har inte fattat vad som hänt och stöder fortfarande partiet. Men hur länge till? När dyker alternativen upp?

2. Moderaterna låtsas bara vara socialdemokrater för att ta makten. Efter valet blir det rättning i leden och tillbaka till en borgerlig politik. Detta känns som lurendrejeri, falskt och oärligt. Och många väljare straffar partiet i valet efter.

3. Moderaterna låtsas vara socialdemokrater för att ta makten. Efter valseger blir det fortsatt socialdemokratisk politik. De gamla moderata väljarnas dom blir så småningom hård. Vi får två socialdemokratiska partier, ett maktkorrumperat och ett oärligt.

Tyvärr talar mycket för att alternativ 3 är det som gäller. Makten framför allt och det är ju ren socialdemokratisk politik!

Ledarskap förutsätter en vision och politik man tror på. Sin egen politik ska man försöka övertyga väljarna att det är den bästa. Sen är det upp till väljarna att avgöra. Moderaternas väg känns inte äkta, det luktar taktik lång väg oavsett om alternativ 1,2 eller 3 ovan stämmer. Om makten oavsett budskap är det enda som hägrar för Fredrik Reinfeldt och hans taktikgrupp så kommer väljarnas dom bli hårt. Men först efter valet.