måndag, juli 18

Tro inte på allt du läser.....

Livsmedelsverket gick 2002 ut med ett pressmeddelande med larm om akrylamid. Det var farligt att äta chips, stekt potatis och bröd. Man kunde få cancer. "Med den kunskap vi har i dag skulle ett stort antal cancerfall i Sverige, kanske upp emot 700 per år, kunna förklaras av akrylamid i maten." Larmet fick stor internationell uppmärksamhet.

Media hängde på och i flera dagar var det den stora nyheten. Chipsförsäljningen rasade. Senare visade det sig inte finnas något säkert samband mellan akrylamid och cancer. Men det fick naturligtvis ingen större uppmärksamhet av pressen. Vissa artiklar fanns naturligtvis som denna i DN och denna i Svd. Men någon stor nyhet var det inte.

Denna flopp för Livsmedelsverket är nu ett exempel världen över att man ska vara skeptisk till larm. Även om larmen publiceras i medicinska tidskrifter. Ofta visar det sig att senare kommer en ny studie som går i motsatt riktning.

Så när nästa larm kommer, tag det lugnt, ät och lev som vanligt. Kommer fler larm om samma sak från olika källor kan du börja dra öronen åt dig. Annars är väl rådet "ät lite av allt" det bästa och enklaste.