tisdag, juli 19

Gammal myt om den tredje kraften

Under Vietnamkriget spred Palme och sossarna myten om FNL och den tredje kraften. Viet Cong, som gerillarörelsen kallades för intialt, "förbjöds" som svenskt ord. FNL skulle det heta. Media och även borgeliga partier hakade på. F.d. folkpartiledaren Bengt Westerberg var en av dessa. Den tredje kraften skulle innebära ett demokratiskt Sydvietnam, kanske i stil med socialdemokratin i Sverige.

"De nu pågående förhandlingarna måste samtidigt leda fram till en uppgörelse om Sydvietnams politiska framtid intill den dag då demokratiska val kan hållas. Därför måste en samlingsregering bildas i Saigon. Då blir det fred," sade Olof Palme. Palme visste naturligtvis att detta inte var sant.

Den som studerar Vietnamkriget finner att striderna var omfattande och Nordvietnam gjorde en regelrätt invasion av Sydvietnam. Naturligtvis blev det ingen demokrati. Syftet var en kommunistisk diktatur och stödet till FNL som helt kontrollerades av kommunisterna var ett medel att uppnå detta. USA begick förvisso många strategiska misstag och förlorade till sist på att den inhemska opinionen gick emot.