måndag, juni 27

Överviktiga som bantar riskerar dö tidigare

En ny studie som presenteras i Guardian visar att överviktiga som bantar riskerar att dö tidigare än överviktiga som inte bantar. Forskarna följde 2957 personer i Finland under 18 år. Vad ökade dödligheten beror på vet forskarna inte riktigt. Att minska sin övervikt reducerar risken för hjärtsjukdomar och diabetes men bantning tycks skapa andra faror som är överväger de hälsosamma effekterna.

Även en annan studie i Canada fann att överviktiga som inte bantar har mindre risk att dö unga jämfört med bantarna. "Rådet för överviktiga är att undvika att öka i vikt eller minska sin vikt måttligt", säger Tom Sanders, professor of nutrition and dietetics at King's College London. "Det bästa är att undvika att lägga på sig vikt i 20 - 40 års åldern."

Jaha, pest eller kolera alltså. Dö av hjärtinfarkt senare eller något annat tidigare. Ska man tro forskarna är det redan för sent när du väl blivit överviktig. Ta det i så fall försiktigt och hårdbanta inte. Då riskerar du att dö tidigt.

Denna blogg heter ju Moderna Myter och tar bl.a. upp studier och rapporter som går emot gällande uppfattning. Att gå ner i vikt då man är överviktig måste väl vara nyttigt och hälsosamt. Eller är det en myt?