onsdag, juni 22

Varför startas så få företag?

Sverige ligger i botten när det gäller nyföretagande. Samtidigt säger sig även socialdemokraterna värna om småföretagen. Hur hänger det ihop?

I hjärtat är de flesta politikersossar socialister, egna företag hör inte ihop med deras världsbild. Inga (nästan) i partiet har varit småföretagare så någon praktiskt förståelse för företagarens problem finns inte. Jo, Mona gjorde ett försök, men det gick ju snabbt åt skogen.

Strukturer är ett inneord numera bland allehanda politiker. Det finns också en statsmaktstruktur riktad mot småföretag. Denna yttrar sig så att lagstiftning, skatter, sociala förmåner som A-kassa, arbetsrätt, pensionsförsäkringar m.m. missgynnar småföretagaren. Det är helt enkelt för riskfyllt och du riskerar att ödelägga din privatekonomi för all framtid om du startar ett företag. Skulle du trots allt lyckas bra så tar ändå staten det mesta. Men i pressen visas alltid 1 på 10000 fallen upp som har lyckats riktigt bra och blivit rika.

Svenska folket anpassar sig till detta och väljer en halvtrygg anställning framför en helt otrygg tillvaro som småföretagare. Som Svd skrev i in ledare, det råder ett kollektivt näringsförbud i Sverige.

Så om man inte lyckas förändra statsmaktstrukturen mot småföretagare kommer inga nya jobb den vägen. Starta eget bidrag, tomt blajprat och sänkta räntor kommer inte att förändra någonting.