torsdag, juni 23

Vad gör du när pandemin kommer?

Just det när, inte om en pandemi, en allvarlig världsomfattande influensa, drabbar oss.

Beställer du tid för vaccination på vårdcentralen, lämnar ungarna på dagis och går till jobbet som vanligt?

I Foreign Affairs beskriver Michael Osterholm, Director of the Center for Infectious Disease Research and Policy, vad som kan/kommer att hända. En pandemi kan att drabba oss i morgon, om ett år eller om tio år. Men den går inte att förhindra.

Vaccin kan vi glömma, influensavaccin tillverkas bara på nio platser på jorden och inte i Sverige. Sjukhusen blir överfulla och tiotusentals dör bara i Sverige. I värsta fall blir 50% sjuka och 5% dör. 450.000 svenskar som dör.

Men vad blir de sekundära effekterna? Gränserna stängs, världsekonomin stängs ner, panik utbryter. Många industrier som inte är livsnödvändiga, t.ex. biltillverkning, elektronik stängs. Aktiviteter där mänskliga kontakter tas, t.ex. skolor, dagis, bio, restaurangbesök, kommer att undvikas eller förbjudas. Bristen på mat och mediciner blir akut. Gränserna måste övervakas för att skydda egna förråd av mediciner från desperata närbelägna länder. Även inom landet måste militär användas för att skydda viktiga förråd. Men i Sverige får ju militär, enligt något gammalt idiotiskt direktiv, inte användas för sådana uppgifter.

Ledningen för landet kommer att utsättas för stora prövningar och måste visa stor handlingskraft. Är det någon som tror att den svenska regeringen klarar detta? Tsunamin visar väl hur handlingskraftig regeringen är. Och tro inte att en borgerlig regering klarar det bättre. Vi får något som liknar ett krigstillstånd med panik och plundringar. I rättvisans namn måste nämnas att utredningar pågår och myndigheterna arbetar med frågan. Problemet är att det inte alls går att lita på att regeringen klarar av hantera en så svår situation. Samt att utredningarna som myndigheterna gör inte leder till någon handling.

Enda sättet att minska skadeverkningarna är att planera och agera nu. Skaffa och lagra mediciner, viktiga råvaror etc. När epidemin bryter ut är det kört. Bensin och olja kan vi också glömma, det går inte att köpa och frakta hit. Lagra i förväg är enda lösningen. Miljöpartiet har faktiskt en poäng här med inhemska bränslen. Å andra sidan hade kärnkraften till del kunnat rädda oss om kärnbränsle förlagrats.

Tror du fortfarande att du kommer att lämna dina barn på dagis och gå till jobbet när pandemin kommer? Eller tror du att allt detta bara ett domedagsscenario som aldrig kommer att inträffa?