onsdag, juni 22

Har du kollat ditt BMI?

Om inte, glöm det. BMI används som bekant för att se om man är överviktig. Har du mellan 19 och 24 är du godkänd. BMI 25-30 gör dig överviktig och över 30 så är du extremt fet. Propagandan säger att det är förenat med livsfara och du kommer snart att dö om du är tjock. Allt fler svenskar ökar sitt BMI och ropen skalla för att göra något åt detta.

Men nu ifrågasätts allt detta av forskare. Vikten och BMI är ett dåligt mått på hälsa och chansen att leva länge. "We are creating a disease simply by labelling it as such," säger Paul Campos, professor of law at the University of Colorado och författare av The Obesity Myth.

Genetiska faktorer spelar en stor roll i hur mycket fett du lagrar i kroppen vilket innebär att det inte finns något praktiskt sätt att minska sin kroppsvikt mer än fem procent i långa loppet. Istället för att försöka banta ska man koncentrera sig på att leva hälsosamt. Röker man, äter dålig kost, aldrig motionerar är man i riskzonen. Men är du överviktig och lever sunt är det tveksamt om det innebär en ökad risk. "Att skylla hjärtinfarkt på övervikt kan jämföras med att skylla lungcancer på illaluktande kläder, gula tänder och dålig andedräkt", säger Eric Oliver.

Kvällstidningar bäva! Upplagorna kommer att rasa om detta är sant och kommer ut till allmänheten?

Fast nu är det nog så att man bantar inte för att leva längre. Man bantar för att se vackrare ut med dagens skönhetsideal. Bli beundrad av omgivningen, vänner och arbetskamrater. Men om vikt och hälsa kan frikopplas finns det kanske en möjlighet att skönhetsidealen kan ändras. Och då har utvecklingen gått framåt.